Afgelopen activiteiten

Afgelopen activiteiten

16 januari 2023

In 2023 herdenken wij de 100 jarige sterfdag van Louis Couperus. Wij gaan daar een mooi jaar van maken. Wij willen met allerlei partijen samenwerken en veel leuke activiteiten organiseren. Wil je meedoen of heb je een aardig idee, laat het ons weten!

7 januari 2023

Onlangs bezocht RTL4 ‘Onderweg naar de regio’ het museum. Het filmfragment geeft een aardige inkijk in de ‘stille krachten’ van het museum:  https://vimeo.com/770656266 Kom ook snel eens zelf kijken naar de zeer boeiende tentoonstelling. Het kan nog t/m de eerste week van januari.

 

4 december 2022

Zondag 4 december vertonen wij eenmalig in een marathonsessie met twee pauzes het legendarische tv-spel van Walter van der Kamp ‘De Stille Kracht’. Je weet wel met de badkamerscene met Pleuni Touw…. Er zijn slechts 20 plaatsen. Vol is vol. Dus: boek en betaal snel.

20 november 2022
Frans van der Linden brengt zondagmiddag 20 november om 16:00 uur de band tussen Louis Couperus, zijn geboortestad Den Haag en het verre Indië tot leven. De Indische traditie had steeds in mijn familie geheerst schrijft Couperus in Oostwaarts (1923).
16 oktober 2022
Kunsthistorica Anne Marie Boorsma vertelt op zondagmiddag 16 oktober over de stille krachten bij Jan Toorop. De kunstenaar Jan Toorop was een beroemd Art Nouveau-kunstenaar en ontwerper van veel van de boekbanden van Couperus.
8 oktober 2022
Sfeervolle gamelanmuziek op zaterdag 8 oktober tijdens de Museumnacht van 20:00-01:00 uur in het Louis Couperus Museum! De Javaanse gamelan staat wereldwijd bekend om de warme sonore klank van bronzen gongs en instrumenten met bronzen klankstaven.
7 oktober 2022
Het Louis Couperus Museum organiseert samen met De Ooievaart op vrijdag 7 oktober weer een wandeling in combinatie met vaartocht en bezoek aan museum. De kosten bedragen: €25.00 euro.
25 september 2022

Op zondag 25 september is het Louis Couperus Museum bij wijze van uitzondering gesloten vanwege de City Pier City Loop in Den Haag. Kijk op: https://www.nncpcloopdenhaag.nl

Excuses voor het ongemak!

 

4 september 2022

Caroline de Westenholz vertelt op zondagmiddag 4 september over de achtergrond van de tentoonstelling Couperus en de stille kracht. De guna guna of zwarte magie was het enige middel waarmee de 'inlander' rond 1900 zijn onvrede met het koloniaal regime kon uiten.

2 september 2022
Het Louis Couperus Museum organiseert samen met De Ooievaart op vrijdag 2 september weer een wandeling in combinatie met vaartocht en bezoek aan museum. De kosten bedragen: €25.00 euro.
10 juni 2022
Frans van der Linden houdt in het kader van het Art Nouveau Festijn op vrijdag 10 juni een lezing in Museum Sophiahof over Louis Couperus en de stille kracht. Het is een dubbellezing samen met Anne Marie Boorsma die vertelt over de stille krachten bij Jan Toorop. Aanvang 10:30 uur. Een kaartje kost €16,-- en is te bestellen op www.artnouveaufestijn.nl.
11 maart 2022

Cultuurhistoricus Sara Hoogveld spreekt zondagmiddag 27 maart over de droom van het Alhambra. Al in de negentiende eeuw bezochten schrijvers en kunstenaars het monument om terug te keren met een schat aan verhalen uit Moors Granada, al dan niet waargebeurd. Met Couperus en andere reisgenoten verkennen we illusies en desillusies van het oriëntalisme. Zowel Nederlandse als Spaanse reizigers komen voorbij.

6 maart 2022

In het kader van de tentoonstelling ‘Couperus & Spanje’ komt Abdelkader Benali zondag 6 maart om 14.00 en om 16.00 uur vertellen over het boek ‘De Ongelukkige’ van Louis Couperus. ‘De Ongelukkige’ gaat over Boabdil, de laatste Moorse heerser die zetelde in het Alhambra en werd verdreven door de Spaanse koningin Isabel. De val van Granada in 1492 is belangrijk in de geschiedenis: het vormt het einde van 700 jaar Moorse beschaving en het begin van de Nieuwe Wereld. Couperus beschrijft de ondergang van Boabdil met veel compassie.

24 februari 2022

Couperus’ reis begint in Barcelona. In Avila pakt hem de religieuze sfeer en katholieke mystiek. De reis gaat verder naar Cordoba, waar Couperus verliefd raakt op de Moskee-kathedraal. Daarmee ontluikt bij hem de interesse in het Moorse verleden van Spanje, dat de reis voor hem pas echt boeiend maakt. In Granada is Couperus in zijn element en doet Couperus inspiratie op voor zijn roman De Ongelukkige.

18 februari 2022

Van vrijdag 10 september 2021 t/m zondag 17 april 2022 vertonen wij de expostie 'Couperus & Spanje'. De bezoeker gaat op reis met Couperus. De sfeer is magisch en sprookjesachtig. In de voorzaal van het museum zijn beelden en schaduwen van de steden die Couperus in 1913 bezocht op de muur geprojecteerd. In de achterzaal wordt het Alhambra uit 1492 opgeroepen door middel van filmbeelden, muziek en een vertelstem.

1 oktober 2021

Het Louis Couperus Museum organiseert samen met De Ooievaart op vrijdag 1 oktober een wandeling in combinatie met vaartocht en bezoek aan museum. Bij de ingang wordt om uw Coronatoegangsbewijs gevraagd.
Programma
15.30 uur Ontvangst en bezoek Louis Couperus Museum – Javastraat 17, Den Haag

16.00 uur Wandeling door het Willemspark, langs 19e-eeuwse villa’s en Plein 1813

29 september 2021
In het kader van de tentoonstelling ‘Couperus & Spanje’ komt Abdelkader Benali zondag 3 oktober om 16.00 uur vertellen over het boek ‘De Ongelukkige’ van Louis Couperus. Bij de ingang wordt om uw Coronabewijs gevraagd. ‘De Ongelukkige’ gaat over Boabdil, de laatste Moorse heerser die zetelde in het Alhambra en werd verdreven door de Spaanse koningin Isabel.
22 augustus 2021

T/m zondag 22 augustus vertonen wij de tentoonstelling ‘Metamorfoze’. Kom snel nog even kijken!  Voor de expositie hebben leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep zich laten inspireren door het boek 'Metamorfoze' van Louis Couperus en op basis daarvan een kunstwerk gemaakt. Het boek 'Metamorfoze' is een belangrijk boek in het leven van Couperus. Het gaat over een jonge schrijver die worstelt met zijn thema’s, met zijn stijl en met zijn leven. Het is een versluierd zelfportret.
 

 

15 juni 2021

Frans van der Linden heeft de roman L’ Agonie van Jean Lombard (1888) in het Nederlands vertaald. Deze vertaling is te koop in het museum voor de speciale gereduceerde prijs van €17,50. L' Agonie gaat over Rome ten tijde van de regering van keizer Heleogabalus (218-222). In een boeiend vraaggesprek met Caroline de Westenholz vergelijkt Frans de roman van Lombard met De Berg van Licht van Couperus. Het gesprek is te zien en te horen via deze link.

1 maart 2021

We hebben voor u weer een nieuwe digitale lezing. Dit keer van Jeroen van Gessel over de muntslag tijdens de regering van keizer Helegabalus. Van Gessel is penningmeester van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde en hartstochtelijk verzamelaar van Romeinse munten. De lezing is te zien via deze link

 

1 maart 2021

Via deze link kunt u luisteren naar een lezing van de Haagse historica en schrijfster, Willemijn van Dijk, die vertelt  over haar nieuwste boek Het wit en het purper. Het is het relaas van een vrijgelaten slaaf, Pallas geheten, die de sociale ladder in het oude Rome beklimt tot aan het hof van keizer Claudius.

1 september 2020
Het Louis Couperus Museum blijft nog dicht tot 1 oktober. Ondertussen zitten wij niet stil en werken aan virtuele zichtbaarheid en het corona proof maken van het museum en de ruimten. Wij hebben een virtuele rondleiding gemaakt waarin John Sillevis, één van de gastconservatoren, over De Berg van Licht vertelt. Hierbij ziet u een korte preview. Geniet ervan!
12 maart 2020

Uit voorzorg in verband met het verspreiden van het corona virus hebben wij het museum gesloten en de activiteiten en evenementen t/m zondag 13 april geannuleerd. Rondom 13 april bekijken wij de situatie opnieuw. Mocht u iets willen vragen of weten, zendt dan een email aan info@louiscouperusmuseum.nl.

16 februari 2020
In het kader van de expositie De Berg van Licht vertonen wij de beroemde film van Frederico Fellini uit 1969, Satyricon. De film heeft Engelse ondertiteling en wordt ingeleid door John Sillevis. In het Rome van de eerste eeuw na Chr. gaat Encolpio op zoek naar zijn schoolvriend Ascilto, en ontmoet tijdens zijn zoektocht vele opmerkelijke mensen en maakt vreemde avonturen mee.
2 februari 2020
Eline Vere is de Nederlandse Emma Bovary. Na de Franse filmversie van Madame Bovary vervolgen we onze karakterstudie met een klassieke Hollywood verfilming: Madame Bovary van Vincente Minnelli uit 1949. Jennifer Jones schittert in een duizelingwekkende balscène.
26 januari 2020
Wim Tigges komt vertellen over zijn boek Hartstocht achter de horren. In het boek bespreekt hij romans van bekende Haagse auteurs als Louis Couperus en Marcellus Emants, maar ook van minder bekende als Jeanne Reyneke van Stuwe, Henri Borel, en Cornélie Noordwal. Een fascinerend inkijkje in het liefdesleven van de hoofdpersonen, een ‘hartstocht’ die zich in het Haagse rond 1900 ‘achter de horren’, afspeelde.
19 januari 2020
Hoe Couperus de Middeleeuwen en de Renaissance van elkaar onderscheidde. Had hij daar duidelijke ideeën over of ligt deze kwestie toch iets ingewikkelder? Aan de Universiteit Leiden hebben een aantal Masterstudenten zich over deze vraag gebogen.
10 januari 2020

Vanaf 10 uur ‘s ochtends op zondag 4 oktober heeft het Louis Couperus Museum haar eigen Youtube kanaal. U krijgt L'Agonie & De Berg van Licht door Frans van der linden te zien en te horen als u klikt op deze link: https://youtu.be/lEs8FKXmDUY

 

 

1 december 2019
Op zondag 1 december om 16.00 uur plaatst de Haagse schrijver en dichter Theo Monkhorst in zijn voordracht ‘De leugens van Couperus’ de waarschuwing van Louis Couperus altijd te liegen in een breder perspectief.

Pagina's

Deel deze pagina

U bent hier