Afgelopen activiteiten

Afgelopen activiteiten

6 mei 2024
Zo af en toe geeft het Louis Couperus Genootschap een Couperus Cahier uit, met daarin een essay of studie over Couperus' leven en werk. Het nieuwe Couperus Cahier is dit keer geschreven door Paul Schnabel en werd in het Louis Couperus Museum ten doop gehouden. In ‘Mijn Couperus’ schrijft Schnabel over zijn persoonlijke confrontatie met Couperus en diens oeuvre.
5 november 2023

Op zondag 5 november om 16.00 uur houdt Gerard Verhoeven een zeer boeiende lezing over ‘Oost versus west in het werk van Couperus’. De meeste mensen zullen beamen dat er een groot verschil bestaat in cultuur en mentaliteit tussen oost en west. Vrijwel iedereen heeft daarover wel een aantal (voor)oordelen. Maar waar houdt het westen op en begint het oosten? En waaruit bestaan die gangbare (voor)oordelen?

22 oktober 2023

Op zondag 22 oktober om 16.00 uur houdt Looi van Kessel een zeer boeiende lezing over ‘Couperus’ genderrebellie: toen en nu’. Van Kessel, docent literatuurwetenschappen en genderstudies aan de Universiteit Leiden, onderzoekt wat er gebeurt wanneer we Couperus’ werk lezen aan de hand van hedendaagse debatten rondom gender en seksualiteit en neemt je mee op een reis langs bekende romans die een belangrijke rol spelen in de discussie rond gender en seksualiteit in Couperus’ werk.

15 oktober 2023

Op zondag 15 oktober om 16.00 uur vertoont het Louis Couperus Museum de prachtige ingetogen film ‘The Blue Caftan’ van Maryam Touzani. De film wordt ingeleid door cultuurhistoricus Sara Hoogveld. In deze film zie je dat liefde – net als in de boeken van Louis Couperus -- verschillende vormen kan aannemen.

6 oktober 2023
Het Louis Couperus Museum organiseert samen met De Ooievaart in het Couperusjaar 2023 op vrijdag 6 oktober weer een wandeling in het voetspoor van Couperus in combinatie met vaartocht en bezoek aan museum.
16 juli 2023

Op zondag 16 juli krijgt Louis Couperus een gedenksteen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Jan van Zanen, de burgemeester van Couperus’ geboortestad Den Haag, gaat de steen onthullen. De gedenksteen is ontworpen door vormgever Tessa van der Waals en krijgt een plek bij de andere schrijversstenen van o.a. Multatuli, Hella Haasse en Anton de Kom. Het publiek kan de gedenksteen vanaf maandag 17 juli bewonderen.

11 juni 2023
Op zondag 11 juni houdt het Louis Couperus Genootschap  haar jaarlijkse dag in Museum Sophiahof in Den Haag. Er zijn lezingen van Bas Heijne en Michelle van Dijk. Ook wordt de Feest der Poëzie Podcast over Couperus’ Xerxes gepresenteerd. In het Koorenhuis is er een avondprogramma verzorgd door voordrachtskunstenaar Simon Mulder.
1 juni 2023

Op donderdag 1 juni wordt in Sociëteit De Witte in Den Haag het boek Louis Couperus. Een verwende vagebond door Caroline de Westenholz aangeboden aan Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum.

7 mei 2023

Op zondag 7 mei om 16.00 uur vertoont het Louis Couperus Museum de beroemde film Todo sobre mi madre van Pedro Almodóvar. De film wordt ingeleid door cultuurhistoricus Sara Hoogveld. In de kleurrijke wereld van Almodovar kom je net als in de boeken van Couperus ook veel personages tegen die net een beetje anders oftewel ‘queer’ zijn.

2 april 2023

In het kader van de tentoonstelling Louis Couperus, non-binair avant la lettre? houdt Caroline de Westenholz op zondag 2 april om 16.00 uur een lezing over de overeenkomsten tussen de ideeën van Louis Couperus en Carl Gustav Jung.

31 maart 2023

Op vrijdag 31 maart wordt in Museum Sophiahof in Den Haag het boek Naar Indiës blauwe bergen, op reis met Louis Couperus van Albert Kroezemann aangeboden aan Thom Hoffman. 

5 februari 2023
In het Couperusjaar 2023 lanceren wij op zondag 12 februari om 16.00 uur in het Louis Couperus Museum de net verschenen nieuwe Engelstalige editie van het sprookje ‘Psyche’ van Couperus met de prachtige illustraties van B. Reith. Ter gelegenheid van het verschijnen zal Bernard Reith, neef van de illustrator, het illustreren voor Couperus in historisch perspectief zetten.
16 januari 2023

In 2023 herdenken wij de 100 jarige sterfdag van Louis Couperus. Wij gaan daar een mooi jaar van maken. Wij willen met allerlei partijen samenwerken en veel leuke activiteiten organiseren. Wil je meedoen of heb je een aardig idee, laat het ons weten!

7 januari 2023

Onlangs bezocht RTL4 ‘Onderweg naar de regio’ het museum. Het filmfragment geeft een aardige inkijk in de ‘stille krachten’ van het museum:  https://vimeo.com/770656266 Kom ook snel eens zelf kijken naar de zeer boeiende tentoonstelling. Het kan nog t/m de eerste week van januari.

 

4 december 2022

Zondag 4 december vertonen wij eenmalig in een marathonsessie met twee pauzes het legendarische tv-spel van Walter van der Kamp ‘De Stille Kracht’. Je weet wel met de badkamerscene met Pleuni Touw…. Er zijn slechts 20 plaatsen. Vol is vol. Dus: boek en betaal snel.

20 november 2022
Frans van der Linden brengt zondagmiddag 20 november om 16:00 uur de band tussen Louis Couperus, zijn geboortestad Den Haag en het verre Indië tot leven. De Indische traditie had steeds in mijn familie geheerst schrijft Couperus in Oostwaarts (1923).
16 oktober 2022
Kunsthistorica Anne Marie Boorsma vertelt op zondagmiddag 16 oktober over de stille krachten bij Jan Toorop. De kunstenaar Jan Toorop was een beroemd Art Nouveau-kunstenaar en ontwerper van veel van de boekbanden van Couperus.
8 oktober 2022
Sfeervolle gamelanmuziek op zaterdag 8 oktober tijdens de Museumnacht van 20:00-01:00 uur in het Louis Couperus Museum! De Javaanse gamelan staat wereldwijd bekend om de warme sonore klank van bronzen gongs en instrumenten met bronzen klankstaven.
7 oktober 2022
Het Louis Couperus Museum organiseert samen met De Ooievaart op vrijdag 7 oktober weer een wandeling in combinatie met vaartocht en bezoek aan museum. De kosten bedragen: €25.00 euro.
25 september 2022

Op zondag 25 september is het Louis Couperus Museum bij wijze van uitzondering gesloten vanwege de City Pier City Loop in Den Haag. Kijk op: https://www.nncpcloopdenhaag.nl

Excuses voor het ongemak!

 

4 september 2022

Caroline de Westenholz vertelt op zondagmiddag 4 september over de achtergrond van de tentoonstelling Couperus en de stille kracht. De guna guna of zwarte magie was het enige middel waarmee de 'inlander' rond 1900 zijn onvrede met het koloniaal regime kon uiten.

2 september 2022
Het Louis Couperus Museum organiseert samen met De Ooievaart op vrijdag 2 september weer een wandeling in combinatie met vaartocht en bezoek aan museum. De kosten bedragen: €25.00 euro.
10 juni 2022
Frans van der Linden houdt in het kader van het Art Nouveau Festijn op vrijdag 10 juni een lezing in Museum Sophiahof over Louis Couperus en de stille kracht. Het is een dubbellezing samen met Anne Marie Boorsma die vertelt over de stille krachten bij Jan Toorop. Aanvang 10:30 uur. Een kaartje kost €16,-- en is te bestellen op www.artnouveaufestijn.nl.
11 maart 2022

Cultuurhistoricus Sara Hoogveld spreekt zondagmiddag 27 maart over de droom van het Alhambra. Al in de negentiende eeuw bezochten schrijvers en kunstenaars het monument om terug te keren met een schat aan verhalen uit Moors Granada, al dan niet waargebeurd. Met Couperus en andere reisgenoten verkennen we illusies en desillusies van het oriëntalisme. Zowel Nederlandse als Spaanse reizigers komen voorbij.

6 maart 2022

In het kader van de tentoonstelling ‘Couperus & Spanje’ komt Abdelkader Benali zondag 6 maart om 14.00 en om 16.00 uur vertellen over het boek ‘De Ongelukkige’ van Louis Couperus. ‘De Ongelukkige’ gaat over Boabdil, de laatste Moorse heerser die zetelde in het Alhambra en werd verdreven door de Spaanse koningin Isabel. De val van Granada in 1492 is belangrijk in de geschiedenis: het vormt het einde van 700 jaar Moorse beschaving en het begin van de Nieuwe Wereld. Couperus beschrijft de ondergang van Boabdil met veel compassie.

24 februari 2022

Couperus’ reis begint in Barcelona. In Avila pakt hem de religieuze sfeer en katholieke mystiek. De reis gaat verder naar Cordoba, waar Couperus verliefd raakt op de Moskee-kathedraal. Daarmee ontluikt bij hem de interesse in het Moorse verleden van Spanje, dat de reis voor hem pas echt boeiend maakt. In Granada is Couperus in zijn element en doet Couperus inspiratie op voor zijn roman De Ongelukkige.

18 februari 2022

Van vrijdag 10 september 2021 t/m zondag 17 april 2022 vertonen wij de expostie 'Couperus & Spanje'. De bezoeker gaat op reis met Couperus. De sfeer is magisch en sprookjesachtig. In de voorzaal van het museum zijn beelden en schaduwen van de steden die Couperus in 1913 bezocht op de muur geprojecteerd. In de achterzaal wordt het Alhambra uit 1492 opgeroepen door middel van filmbeelden, muziek en een vertelstem.

1 oktober 2021

Het Louis Couperus Museum organiseert samen met De Ooievaart op vrijdag 1 oktober een wandeling in combinatie met vaartocht en bezoek aan museum. Bij de ingang wordt om uw Coronatoegangsbewijs gevraagd.
Programma
15.30 uur Ontvangst en bezoek Louis Couperus Museum – Javastraat 17, Den Haag

16.00 uur Wandeling door het Willemspark, langs 19e-eeuwse villa’s en Plein 1813

29 september 2021
In het kader van de tentoonstelling ‘Couperus & Spanje’ komt Abdelkader Benali zondag 3 oktober om 16.00 uur vertellen over het boek ‘De Ongelukkige’ van Louis Couperus. Bij de ingang wordt om uw Coronabewijs gevraagd. ‘De Ongelukkige’ gaat over Boabdil, de laatste Moorse heerser die zetelde in het Alhambra en werd verdreven door de Spaanse koningin Isabel.
22 augustus 2021

T/m zondag 22 augustus vertonen wij de tentoonstelling ‘Metamorfoze’. Kom snel nog even kijken!  Voor de expositie hebben leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep zich laten inspireren door het boek 'Metamorfoze' van Louis Couperus en op basis daarvan een kunstwerk gemaakt. Het boek 'Metamorfoze' is een belangrijk boek in het leven van Couperus. Het gaat over een jonge schrijver die worstelt met zijn thema’s, met zijn stijl en met zijn leven. Het is een versluierd zelfportret.
 

 

Pagina's

Deel deze pagina

U bent hier