leven en werk

leven en werk

Louis Couperus (1863-1923) is één van de grootste Nederlandse schrijvers. Zijn inmiddels klassiek geworden oeuvre geeft een meesterlijk beeld van de fascinerende wereld rond 1900. De stormachtige ontwikkelingen in het politieke, maatschappelijke en culturele leven van die dagen heeft hij in zijn romans en verhalen vereeuwigd. Het meest bekend is hij door zijn zogenaamde "Haagse" romans: Eline Vere (1889), De boeken der kleine zielen (1901-1902) en Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan... (1906). De stille kracht (1900) geeft een indringend beeld van het leven in het voormalige Nederlands-Indië. In zijn historische roman De berg van licht (1905-1906) schetst hij de opkomst en ondergang van de decadente Romeinse keizer Heliogabalus.

populariteit

Het werk van Louis Couperus heeft zich de laatste jaren mogen verheugen in een groeiende populariteit. De afgelopen decennia zijn er televisieseries, toneelstukken, bioscoopfilms en een opera naar zijn romans gemaakt. De biografie door Frédéric Bastet en de uitgave van de Volledige Werken Louis Couperus maken zijn boeken toegankelijk voor een groot publiek.

filmpje

Op bijgaand filmpje zien we Louis Couperus en zijn vrouw op zijn zestigste verjaardag, gefilmd na zijn huldiging in Kunstzaal Kleykamp (zie ook tentoonstelling nr. 18 onder de button: tentoonstellingen). Het zijn de enige bewegende beelden van Couperus die bewaard gebleven zijn.

Portret Louis Couperus door Peter Donkersloot (ca. 1991). Collectie Louis Couperus Museum

U bent hier