VERTONING TELEVISIEUITZENDING DE KLEINE ZIELEN (1969/70)

Voorplat eerste druk De boeken der kleine zielen (1901-1902). Collectie Louis Couperus Museum

VERTONING TELEVISIEUITZENDING DE KLEINE ZIELEN (1969/70)

14 januari 2018

Een vondst in de Eekhofcollectie gaf de leiding van het Museum de gedachte in om deze winter te voldoen aan een dikwijls geuite wens van bezoekers: de integrale vertoning van de 10 delen van de televisieserie naar De boeken der kleine zielen uit 1969/70.

De Eekhofcollectie in het Literatuurmuseum is nog niet volledig ontsloten. Dit betekent dat onderzoekers nog steeds voor verassingen komen te staan. Zo kwam er bij het bekijken van een doos onuitgezocht materiaal (voor het onderzoek voor de huidige tentoonstelling), onverwacht een map met maar liefst elf schetsen (‘calques’) van decors voor de televisieuitzendingen tevoorschijn, plus een plattegrond. Idealiter hadden deze natuurlijk vertoond moeten worden op onze lustrumexpositie Van ZERO tot Kleine zielen, maar aangezien wij niet van het bestaan ervan wisten, was dat natuurlijk niet  mogelijk. Daarom vertonen wij op de expositie Van manuscript tot app drie van de elf schetsen: die van de salon van Adolphine van Saetzema (vol, druk en burgerlijk), de salon van Constance van der Welcke (licht en luchtig en in moderne Art Nouveau uitgevoerd) en de eetkamer van het echtpaar Karel en Cateau van Lowe – het tweetal dat altijd zo graag lekker eet zonder iemand van de familie hierbij uit te nodigen.

Nu kunt u de originele televisie-uitzendingen komen bekijken en zelf de vergelijking maken tussen de decors zoals die zijn uitgevoerd, en de schetsen die in de glazen vitrine hangen. De decorontwerper van de serie was Fokke Duetz.

Op 14 januari komen de laatste twee delen van de televisieserie aan bod. Zoals bekend, bestaat deel 9 helaas niet meer. Deze band is destijds uitgeleend aan de Belgische televisie, die er per abuis Eddy Merckx overheen heeft laten fietsen. Het museum heeft Yvonne Keuls, die het boek voor de televisie bewerkt heeft, bereid gevonden om kort de inhoud van dit negende deel te komen vertellen en dat niet alleen. Wij hebben een primeur! In februari komt haar nieuwe boek uit, getiteld: Zoals ik jou ken, ken jij mij, een relaas over haar jarenlange vrienschap met Hella Haasse (die evenals Albert Vogel, adviseerde bij het maken van de televisieserie). De schrijfster zal op 14 januari het hoofdstuk dat handelt over de totstandkoming van De kleine zielen voorlezen.  Dit wordt gevolgd door de vertoning van deel 10.

Tijdig reserveren is gewenst!

Zondag 14 januari 2018 – De boeken der kleine zielen, deel 9 en 10.

Aanvang: 16.00 uur.

U wordt ontvangen met een kopje thee en een koekje. 
Kosten: € 10,- inclusief museumentree, koffie en thee. Amici, Museumkaart en Rotterdampas-houders: € 6,-.

Gaarne aanmelden via

reserveren@louiscouperusmuseum.nl

 

Deel deze pagina

U bent hier