Feestelijke opening: Phantasmagoria van Iris Erkelens

Feestelijke opening: Phantasmagoria van Iris Erkelens

6 mei 2018

Op zondag 6 mei 2018 vindt om 16.00 uur de feestelijke opening plaats van de installatie Phantasmagoria van de kunstenares Iris Erkelens.

Phantasmagoria bevat beelden – echt en als in een droom – over Indonesisch erfgoed en Den Haag. Iris zal de installatie en de beelden inleiden en toelichten. De installatie is te zien tot en met zondag 13 mei te zien.

Couperus gebruikt de term ‘fantasmagorie’ in een beschrijving van de zonsondergangen aan de Côte d’Azur die hij meemaakte in de tijd dat hij daar woonde (1900-1910):
‘Zijn de morgens op de Promenade nog niet interessant, zoo dat ik des morgens liever thuis blijf tusschen mijn werk en mijn boeken, de zonsondergangen, tegen zes uur, achter de kust van Antibes zijn iederendaagsch gloriën en fantasmagoriën, die ik zelden mis. Er is dan niemand op de Promenade. Het is er de Eenzaamheid in de schemering, en alleen mijn droomen wandelen, licht van voet met mij mee. er waait de eerste Noordewind mij frisch in het gezicht, en de zee is donker en dreigend en schijnt bijna de zee van Scheveningen. Maar achter Antibes zijn het, boven de dreigend donkere zee, de vreemde feërieen, de fata-morgana’s van tooverlanden, de mauve luchtmeren, waarin de gouden eilanden zweven en hunne schitterende kapen uitspietsen. Boven de gouden eilanden verzweven vluchten van fenix-vogels, met uitgespreide, amethysttintige wieken... En er zijn alléen de fenix-vogelen, de gouden wondereilanden, de lila hemeloceanen, en de donkerende Middellandsche golven, die aanstormen met brieschende gespannen van steigerende schuimblanke, poseidonische rossen... er zijn, in de vallende nacht, alleen die allen... er zijn om mij géen menschen... alleen mijn lichtvoetige droomen... en het is zoo mooi, zóo mooi, zóo heerlijk mooi... als het alleen hier is in Oktober, als het nooit meer wordt, later, tijdens den saison...’

Uit: ‘Incognito te Nice’, De zwaluwen nêer gestreken...,  p. 117

Meer informatie over het project is te vinden op de website van Iris

De kosten, inclusief drankje en museumbezoek, bedragen €12,50. Amici, Museumkaart en RotterdamPashouders betalen: €10,--. U kunt zich voor deze artistieke middag aanmelden bij info@louiscouperusmuseum.nl.

 

Deel deze pagina

U bent hier