4 november 2018

Op zondag 4 november is er een Japanse theeceremonie in het Louis Couperus Museum. Deze wordt geleid door 'theemeester' Herman Soshu Somsen van Urasenke, een 16de eeuws instituut gevestigd te Tokyo, Japan. Deze organisatie heeft in de laatste jaren wereldwijd vijftig kantoren geopend met de intentie de Japanse theeceremonie toegankelijk te maken voor mensen buiten Japan.

2 december 2018

‘Yuki No Hana’ is een muzikaal duo met liefde voor Japan. Annelies de Bruin (de zangeres) en Sophie Anglionin (de pianiste) spelen op zondag 2 december een gevarieerd muziekprogramma met Japanse popliederen. Geniet van de sfeervolle livemuziek en waan je ‘in de ban van Japan’.

Aanvang: 16 uur. Reserveren is verplicht! De kosten voor deze muzikale voorstelling, inclusief drankje en museumbezoek, bedragen € 15,--. U kunt zich voor deze middag aanmelden bij info@louiscouperusmuseum.nl.

6 januari 2019

Op zondag 6 januari draaien wij de film ‘Grave of the Fireflies’ van Isao Takahata. De film heeft een feilloos oog voor lyriek: vuurvliegjes, een stomende ketel. Anime die indrukwekkender is dan echt. Een film die je raakt. Één van de verhalen in Het snoer der ontferming van Louis Couperus heet ‘De Vuurvliegjes’.

3 februari 2019

Henk en Arendie Herwig houden op zondag 3 februari een lezing over de geschiedenis van het  wereldberoemde Kabuki Theater. Kabuki is een vorm van theater die is ontstaan tijdens de Edoperiode. De stukken van Kabuki gaan over historische gebeurtenissen en morele conflicten in de liefde tussen man en vrouw.

3 maart 2019

In de workshop van Yvonne de Wit op zondag 3 maart kun je kennismaken met de Japanse papiervouwkunst. Je leert dat er met niet al te veel moeite van een eenvoudig vierkant stuk papier heel wat leuke en bijzondere dingen gemaakt kunnen worden die je uiteraard mee naar huis mag nemen.

Lezing Ruurd Halbertsma

Slapende hermafrodiet, Romeinse copie naar een origineel uit 200-150 voor Christus (de matras is van Bernini)

Lezing Ruurd Halbertsma

1 juli 2018

‘Laat maat houden de waardige Muzen… ik wil geen maat!’ (Dionyzos, 1904, p. 32)

Lezing Ruurd Halbertsma, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden, waar een aantal bruiklenen voor de nieuwe expositie vandaan komt.

Couperus’ mateloze bewondering van de klassieke beeldhouwkunst staat in een lange Europese traditie. Als sinds de 15e eeuw werden in Italië beroemde beeldencollecties aangelegd. Kopieën in brons, marmer en gips vonden hun weg naar de hoven en paleizen van Europa. In zijn lezing zal Ruurd Halbertsma de geschiedenis van deze verzamelingen toelichten en de speciale positie benadrukken die Couperus innam in deze eeuwenlange bewondering van de oudheid.

Ruurd Halbertsma (1958) is als Conservator Griekenland en Rome verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Tevens is hij bijzonder hoogleraar klassieke archeologie aan de Universiteit Leiden. 

Aanvang: 16.00 uur. Reserveren gewenst!

De kosten voor deze lezing, inclusief drankje en museumbezoek, bedragen €12,50. Amici, Museumkaart en Rotterdam-Pashouders betalen €10,--. U kunt zich voor deze middag aanmelden bij info@louiscouperusmuseum.nl.

U bent hier