2 september 2018

Zondag 2 september is het Louis Couperus Museum van 12.00 tot 18.00 uur te vinden op de Cultuurmarkt van het jaarlijkse UIT Festival op het Lange Voorhout. Met het Literatuurmuseum hebben we daar een leuk programma voor u. U kunt samen met Eline Vere op de foto tegen de achtergrond van Den Haag 1900. Laat u verrassen en kom gezellig langs!

 

7 oktober 2018

Op zondag 7 oktober neemt Frans van der Linden u mee naar het Rome van Louis Couperus in een lezing met fragmenten uit zijn werk en geïllustreerd met foto’s die de periode rond 1900 in Rome in beeld brengen.

Uitgangspunt vormt daarbij de wandeling die Jeannette Koch in 1974 samenstelde ter gelegenheid van het vijfenzeventig jarig bestaan van het Nederlands Instituut te Rome.

Lezing Ruurd Halbertsma

Slapende hermafrodiet, Romeinse copie naar een origineel uit 200-150 voor Christus (de matras is van Bernini)

Lezing Ruurd Halbertsma

1 juli 2018

‘Laat maat houden de waardige Muzen… ik wil geen maat!’ (Dionyzos, 1904, p. 32)

Lezing Ruurd Halbertsma, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden, waar een aantal bruiklenen voor de nieuwe expositie vandaan komt.

Couperus’ mateloze bewondering van de klassieke beeldhouwkunst staat in een lange Europese traditie. Als sinds de 15e eeuw werden in Italië beroemde beeldencollecties aangelegd. Kopieën in brons, marmer en gips vonden hun weg naar de hoven en paleizen van Europa. In zijn lezing zal Ruurd Halbertsma de geschiedenis van deze verzamelingen toelichten en de speciale positie benadrukken die Couperus innam in deze eeuwenlange bewondering van de oudheid.

Ruurd Halbertsma (1958) is als Conservator Griekenland en Rome verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Tevens is hij bijzonder hoogleraar klassieke archeologie aan de Universiteit Leiden. 

Aanvang: 16.00 uur. Reserveren gewenst!

De kosten voor deze lezing, inclusief drankje en museumbezoek, bedragen €12,50. Amici, Museumkaart en Rotterdam-Pashouders betalen €10,--. U kunt zich voor deze middag aanmelden bij info@louiscouperusmuseum.nl.

U bent hier