Lezing Ruurd Halbertsma

Slapende hermafrodiet, Romeinse copie naar een origineel uit 200-150 voor Christus (de matras is van Bernini)

Lezing Ruurd Halbertsma

1 juli 2018

‘Laat maat houden de waardige Muzen… ik wil geen maat!’ (Dionyzos, 1904, p. 32)

Lezing Ruurd Halbertsma, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden, waar een aantal bruiklenen voor de nieuwe expositie vandaan komt.

Couperus’ mateloze bewondering van de klassieke beeldhouwkunst staat in een lange Europese traditie. Als sinds de 15e eeuw werden in Italië beroemde beeldencollecties aangelegd. Kopieën in brons, marmer en gips vonden hun weg naar de hoven en paleizen van Europa. In zijn lezing zal Ruurd Halbertsma de geschiedenis van deze verzamelingen toelichten en de speciale positie benadrukken die Couperus innam in deze eeuwenlange bewondering van de oudheid.

Ruurd Halbertsma (1958) is als Conservator Griekenland en Rome verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Tevens is hij bijzonder hoogleraar klassieke archeologie aan de Universiteit Leiden. 

Aanvang: 16.00 uur. Reserveren gewenst!

De kosten voor deze lezing, inclusief drankje en museumbezoek, bedragen €12,50. Amici, Museumkaart en Rotterdam-Pashouders betalen €10,--. U kunt zich voor deze middag aanmelden bij info@louiscouperusmuseum.nl.

Deel deze pagina

U bent hier